Da Helle Ruberg i 2022 blev prikket på skulderen og spurgt, om hun ville stå i front for det, der dengang hed Lederne Søfart, kiggede hun på dåbsattesten og besluttede sig for at bruge sine sidste arbejdsår på at lave noget, hun kan aflevere videre til næste generation.
”Det er jo min gamle fagforening, og mange medlemmer har en relation til den. Jeg har fulgt med på sidelinjen i mange år, og der er sket mange ting. Der har været en del tumult. Men jeg vil gerne være med til at gøre en forskel. Den her forening skulle køre videre,” siger Helle om, hvorfor hun valgte at takke ja.
Helle har nemlig altid gået efter det, der kunne være interessant, og hun er med egne ord båret af nysgerrighed og viljen til at prøve noget nyt.
Tættere på medlemmerne
Det er snart 3 år siden, Helle trådte ind som direktør, og hendes vision for foreningen er blandt andet at knytte medlemmerne tættere til forbundet.
”Min vision er, at vi skal være ambitiøse og stærke på de områder, vi har, og vi skal have tæt kontakt med tillidsvalgte og medlemmer. Efter vi er kommet med i Serviceforbundet, har vi fået tættere kontakt med medlemmerne igen. Det er meget vigtigt, så vi har en bedre forståelse for, hvad der sker på de forskellige arbejdspladser. Før sad vi lidt i et glastårn,” oplever Helle.
Det maritime som omdrejningspunkt
Helle, der i dag er 62 år, er uddannet skibsfører og har på mange måder altid haft det maritime som omdrejningspunkt for sine jobs. Hun har blandt andet sejlet som skipper, både hos mindre rederier og hos Mærsk. Mens hun sejlede, havde hun en vision om, at det skulle være godt, både når man var ude, og når man var hjemme.
”Man bruger en stor del af sit liv på arbejde, og jeg begyndte at tænke over, hvordan man kunne få skabt et godt klima ombord. Jeg arbejdede med at skabe selvgående teams, som var fagligt stolte. Det gik bedre, end jeg forventede. Herefter tog jeg forskellige uddannelser for at blive klogere på, hvad der skete inden i folk. Jeg startede som erhvervscoach og mentor, og 90 procent af mine klienter var søfolk,” fortæller Helle.
Fremme kvindelige ledere
Herefter havde Helle en periode, hvor hun var freelance maritim konsulent med fokus på sikkerhed og ledelseskurser – såkaldt Safety Leadership – i Europa og Sydamerika. Hun opdagede at ved at kommunikere lidt anderledes kan man give folk bedre plads og mere råderum.
Med tiden blev fokus drejet mod at hjælpe kvindelige søfarende, og Helle var i over 7 år selvstændig coach, der hjalp ledere – efterhånden flere og flere kvindelige ledere frem i verden. Den dag i dag er Helle stadig involveret i at hjælpe kvinder frem. Hun er blandt andet Vice President i Women's International Shipping & Trading Association’s danske afdeling WISTA Denmark.
”Jeg hjælper dem med at definere, hvad de gerne vil, og hvad det skal ende op med. Det er så givende, når man ser dem komme i gang og komme i mål med deres drømme,” forklarer Helle.
Medlemsmøder
Selvom Helle er en travl dame, nyder hun altid at komme ud og møde medlemmerne. I januar deltog hun som vanligt i den traditionsrige nytårskur hos Fanølinjens navigatører. Og hun kommer også gerne på besøg på din arbejdsplads.