I maj måned mødte en havneassistent helt uden at ane uråd op til en uformel samtale med sin direktør og nærmeste chef. Her fik han at vide, at han ikke længere var ønsket som medarbejder på havnen på grund af samarbejdsvanskeligheder, hvorefter han fik forelagt en fratrædelsesaftale, som han fik besked på at skrive under så hurtigt som muligt.
”Jeg blev fuldstændig paf. Havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der var en fyring under opsejling,” fortæller havneassisten, som vi har valgt at gøre anonym, og fortsætter: ”Men da de skubbede de der papirer med fratrædelsesaftalen hen foran mig, kunne jeg alligevel tænke klart. For med den erfaring, man har fået som navigatør på de syv verdenshave, ved man, at du ikke bare skriver under på noget uden at vide, hvad man egentlig skriver under på og hvad konsekvenserne vil være. Jeg udbad mig betænkningstid, men havde i realiteten kun få dage at gøre godt med.”
Søgte hjælp hos Søfartens Ledere
Havneassistenten tog herefter hjem til sin kone, og da de havde snakket tingene igennem, ringede han til Søfartens Ledere. Her fik han fat på direktør Helle Andsbjerg, der lovede ham straks at gå ind i sagen.
”Jeg var faktisk også lige ved at gå i panik, for hvis jeg ikke underskrev den her fratrædelsesaftale i tide, så ville jeg stå med absolut ingenting. På den anden side så var den aftale, jeg havde fået forelagt og bedt om at skrive under helt til grin, da det ville svare til at få en 500 kroneseddel som et plaster på såret,” fortæller havneassistenten, som blev meget lettet, da Helle ringede tilbage og fortalte, at hun ville sætte en advokat på sagen.
Advokat på sagen
Den opgave blev lagt i hænderne på advokat Anne Louise Wulff. Hun har tidligere været ansat i Danske Rederier og har mange års erfaring med faglige sager set fra både den ene og den anden side af forhandlingsbordet. Og som hun siger, skulle man ikke bruge lang tid for at konstatere, at den aftale, havneassistenten havde fået forelagt, var ”håbløs”. Men ellers kan hun ikke udtale sig konkret om sagen, fordi hun som advokat er underlagt klausuler om fortrolighed.
”I den slags sager er det virkelig vigtigt, at medlemmerne så hurtigt som muligt tager fat i deres fagforening for at sikre, at man i det mindste får en ordentlig fratrædelsesaftale og eventuelt også får kompensation, hvis der er tale om en uberettiget fyring. For når man som i medlemmets tilfælde bliver fyret, så er man jo havnet i en sårbar situation, hvor det kan være svært at bevare overblikket og handle rationelt. Derfor er det helt afgørende, at man kontakter sin fagforening – ikke blot for at få den nødvendige juridiske bistand, men også for at få hjælp og støtte i en sårbar og vanskelig situation, ”påpeger Anne Louise Wulff.
Ny fratrædelsesaftale
Det hele mundede ud i en ny fratrædelsesaftale, og det var en meget lettet havneassistent, der nu kunne skrive under på en langt bedre fratrædelsesaftale.
”Jeg er sindssygt glad for den opbakning, jeg fik, og derfor kan jeg kun opfordre alle andre til at få meldt sig ind i fagforeningen, hvis de ikke allerede er det. Man ved aldrig, hvornår man pludselig får brug for hjælp – og så er den kun et telefonopkald væk.”