23. sep. 2024

Din arbejdergiver kan ikke bare opsige dig

Vi har de seneste måneder hjulpet flere medlemmer, som er blevet opsagt, og vi vil i den forbindelse gerne komme med nogle gode råd til, hvad du skal gøre – og hvad du ikke skal gøre.

Faglig
Billede til nyheden Din arbejdergiver kan ikke bare opsige dig
Du kan godt skrive under på, at du har modtaget opsigelsen, men lad os tjekke, om betingelserne er, som de skal være. Foto: Shutterstock

Din arbejdsgiver kan ikke opsige dig uden en saglig grund. Der skal være en reel årsag som for eksempel dokumenterede nedskæringer, omlægninger, omstruktureringer eller generelle besparelser.

Bemærk, at der i denne artikel er fokus på reglerne for funktionærer. Der kan gælde andre vilkår for ansatte, der ikke er funktionærer eller ansat på funktionærlignede vilkår.

Der skal være en gyldig grund til opsigelsen

Er du dækket af en overenskomst, eller hvis opsigelsen strider mod lovgivningen eller andre vilkår, kan din arbejdsgiver ikke bare opsige dig uden gyldig grund.

Der kan være forskellige årsager til opsigelse, som for eksempel manglende kompetencer, samarbejdsvanskeligheder eller højt sygefravær. Arbejdsgiver skal kunne dokumentere den præcise årsag, og det er ikke nok bare at nævne samarbejdsvanskeligheder, da det lige så godt kan være arbejdsgiveren, der bidrager til problemerne.

Kontakt straks din tillidsrepræsentant eller Søfartens Ledere, hvis du bliver opsagt uden en gyldig grund.

Din arbejdsgiver må ikke opsige dig på grund af alder, graviditet, handicap, religion, race eller køn. Men du kan godt blive opsagt under graviditet eller barsel, hvis der er saglige grunde til opsigelsen, som for eksempel større nedskæringer. I sådan et tilfælde skal arbejdsgiver kunne bevise, at opsigelsen ikke skyldes graviditet eller barsel, men er en del af den generelle nedskæring på arbejdspladsen.

I nogle tilfælde kan en opsigelse følge efter en skriftlig advarsel, men du kan som regel også blive fyret uden en advarsel. Det afhænger af årsagen til opsigelsen og din ansættelsesform.

Underskrift på opsigelsen

Ofte vil en arbejdsgiver have dig til at skrive under på opsigelsen. Du kan godt skrive under på, at du har modtaget selve opsigelsen, men du skal ikke skrive under på, at du accepterer betingelserne, før du er helt sikker. Også her er det en god idé at kontakte din tillidsrepræsentant eller Søfartens Ledere, så vi kan se opsigelsen igennem sammen med dig.

Hvordan kan Søfartens Ledere hjælpe?

Kontakt straks din tillidsrepræsentant eller Søfartens Ledere for at få vurderet opsigelsens saglighed. 

Hvis opsigelsen ikke er saglig, eller hvis reglerne for opsigelse ikke er overholdt, kan vi hjælpe dig med at gøre indsigelse. Vi vil typisk forsøge at forhandle en kompensation på plads, som ofte vil være et antal måneders løn ud over dit normale opsigelsesvarsel.

Hvis sagen ikke løses, kan vi overveje, om der skal føres en sag mod arbejdsgiveren.

”Jeg er sindssygt glad for den opbakning, jeg fik, og derfor kan jeg kun opfordre alle andre til at få meldt sig ind i fagforeningen, hvis de ikke allerede er det. Man ved aldrig, hvornår man pludselig får brug for hjælp – og så er den kun et telefonopkald væk.”

Vi sikrer bedre aftale

Flere svar om opsigelse

Må din arbejdsgiver opsige dig pr. SMS?

Ja, arbejdsgiver må gerne opsige dig via SMS, medmindre andet er nævnt i din ansættelseskontrakt eller overenskomst. Ifølge funktionærloven §2, stk. 7 skal en opsigelse meddeles skriftligt, men det er ikke specificeret, hvad der præcist menes med skriftligt. Derfor kan opsigelser via SMS eller e-mail være lovlige.

I sådanne tilfælde bør du bede din arbejdsgiver om at få opsigelsen på papir eller e-mail, så det er nemmere for dig at bruge opsigelsen som bevis over for a-kasse, jobcenter og andre myndigheder.

Husk, at du har et opsigelsesvarsel, som står i din ansættelseskontrakt eller overenskomst. Som hovedregel gælder, at jo længere du har været ansat, jo længere er dit opsigelsesvarsel.

Skal du møde på arbejde efter opsigelsen?

Som udgangspunkt skal du møde på arbejde efter opsigelsen. I nogle tilfælde vurderer arbejdsgiver, at det er bedre at fritstille dig, fordi du ikke i opsigelsesperioden kan tilføre arbejdspladsen værdi. Det kan også være i forbindelse med en større fyringsrunde, hvor arbejdsgiver mener, at det vil give for meget uro, hvis de opsagte medarbejdere skal møde ind hver dag.

Bliver du fritstillet, betyder det, at du får din løn og medarbejdergoder i opsigelsesperioden, men at du ikke skal møde på arbejde eller udføre dine sædvanlige opgaver.

Hvis du ikke bliver fritstillet, har du pligt til at møde op og passe dit arbejde. Bliver du væk uden videre, kan det få konsekvenser for din ret til løn i opsigelsesperioden.

Kontakt din tillidsrepræsentant eller Søfartens Ledere, hvis du er i tvivl om dine rettigheder.

Kan din arbejdsgiver opsige dig, når du er på ferie?

Ja, du kan godt blive opsagt, mens du er på ferie, medmindre der står særlige regler i din overenskomst eller ansættelsesaftale. 

Dog skal din arbejdsgiver være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis kan tjekke din mail i din ferie.

Relaterede nyheder